立即注册账号

QQ登录

只需一步,快速开始

2015新年第一次摩旅,一车二人,佛山三水-韶关新丰

欢迎注册成为摩托坊论坛会员,结交天南地北好机友,和广大车友分享你的精彩图文游记,和众多摩坛大神交流玩车心得!

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册账号

唔经唔觉系论坛潜水都貌似超过一年,对上一次发帖好似系旧年三月俾人偷车之后。

前一段时间我二奶每日发脾气,本田CBF系列既化油器实在令人蛋疼!每次到温度低,湿度高(回南天)既时候就无定向不定时熄火,加唔到油,只有怠速。      令到原来定既海鲜之旅流产。无奈之下只能投靠某宝入手电喷,自己改,经过测试,暂时无特别问题,就系怠速无得再调。油耗方面同原来化油器差不多,就系油门反应更加灵敏。建议国三车辆改装要考虑清楚,因为国三车辆油箱系完全密封状态,要考虑清楚油箱既透气问题再落手,我油箱透气问题完全未动手。 IMG_0546.jpg

节气门
喷嘴
ECU喔。

3月26号本人女友话:不如去睇樱花咯。

一次说走就走的摩旅就来了。
一路上好小影相,就同女友沉醉系从化到韶关路上既独特风景,流溪河水库,碧水河等等景点都非常唔错。

从化某加油站中途休息

依然从化某位置休息,太耐无跑摩旅,PP实在定唔顺

到目的地:韶关新丰县,今次投宿既酒店系某老友叫距细佬帮手订既酒店,配套实在唔错!全新装修,内设人工温泉,当晚尝试温泉,三分钟唔到头晕,温度太高,顶距唔顺。有兴趣果去新丰既车友摩友可以去上图既商场正对面既“大**假日酒店”订房,环境确实非常唔错!下图就系内部装饰!

本来系专门去睇樱花,可惜时间太迟,售票哥哥话里面得翻树睇,唔介意可以买票入去既。仲建议以后要睇樱花,最好系春节时候或者系二月过去。不过路上经常见到上图白色既花,清香!求指教!

以上系去睇樱花既时候既路上风景

夜晚去某超市里面买零食翻客房睇电影,见到呢个就会霖起同老友“贤哥”既对话:贤哥。贤哥。(我都叫阿贤,不过早已经习惯俾人叫肥基)

3.29早上返程,路上见到有路落去山谷,去到发现原来系咁,有点失望

路上偶见路边桃树,再同女友科普一下植物,毕竟城里的女孩比较小机会接触到各种植物。
新丰路上某山涧小河

新丰路上某山涧小河

新丰路上某山涧小河
新丰路上某山涧小河

上图系已经经营唔到而结业左应该好耐既景点:响水峡。水好清!就系唔知道边度可以入去更里面睇风景!

附上同女友既合照一张!

从化流溪河水库,好大!真系好大!大到无朋友!

系度影完相之后见到一位摩友,黄色BMW挂韶关牌既车友系水库桥边上面休息,系距眼神里面有些激情,但系感觉呢个摩友有事情霖紧,无打扰到距,我就直接开车闪人。
      翻到花都芙蓉既山前大道,我霖会唔会遇到“大地行”呢,跟住就俾距追上来叫我,额,,这是缘分吗?!尼玛!大地行好似随时系隔离咁!感觉好危险!
      再到山前大道某路段,遇见对面车队有一行五六台车队,好似系3台扒鸡,其他根本无留意到系咩车,车友,一路顺风!

最后希望各位前辈以及摩友莫喷我,全程手机影相,有唔清晰,希望见谅!

好地方...........

顶你啊!影到咁好点解话自己呢!?非常唔错的旅程!

和女友一起出游都是最美的一件事了.

图文并茂的好帖子,风景略显冷清,但发帖光荣。给赞。

好车好活动

平安出游都是最美的一件事了,

好车好活动  和女友出游时多么快乐的事情啊

ot仔 发表于 2015-3-30 00:01
顶你啊!影到咁好点解话自己呢!?非常唔错的旅程!

多谢俾面!我会继续努力!

阳江肥佬 发表于 2015-3-30 00:21
和女友一起出游都是最美的一件事了.

我梦想成真啦,当年一直想稳个一齐摩旅既女仔,家下彻底实现!